Windows 7 verzije

 

Kako izabrati pravu verziju Windows 7 OS-a
 
Windows 7 je startovao i sada je već postao deo naše nezaobilazne stvarnosti. Nakon velikog broja Beta verzija o kojima smo vas redovno obaveštavali, konačna verzija je pred nama. Mnogobrojni korisnici a naročito prodavci još uvek ne mogu da rasčiste sa WIndows XP-om koji definitivno postaje prošlost. Da budemo načisto ... i vreme je da ode u zasluženu penziju. Uspeh je što je nadživeo VISTU ali jednostavno vreme čini svoje i ne može da parira novom hardveru i novim trendovima koji zahtevaju radikalno novi pristup funkcijama i novom softveru koji se oslanja na napredne mogućnosti hardvera.
 
win7logo.png
 
Windows 7 je ono što je trebalo da bude VISTA od samog početka, ipak sudbina je umešala svoje prste i morali smo da sačekamo Windows 7 koji je od 22.oktobra postao stvarnost i osnovni izbor svih korisnika koji upravo sada nabavljau svoj PC računar. Trenutno je najaktualnije pitanje kako izabrati odgovarajuću verziju Windows 7 OS-a. Microsoft se dobrano potrudio da zakomplikuje stvar do kraja. Započevši veliku disperziju proizvoda sa VISTA OS-om u obliku: Starter, Home, Home Premium, Business i Ultimate edicija u verziji Windows 7 je hteo više da se približi XP metodologiji obeležavanja pa je napravio svojevrsni hibrid metodologiju označavanja tako da u Windows 7 slučaju imamomo sledeće verzije: Starter, Home Premium, Professional, Ultimate! Ovde pričamo o „glavnim“ verzijama dok će za pojedina tržišta postojati specijalizovane „međuverzije“ od kojih je najpoznatija ona za evropsko tržište koja će biti oslobođena Internet Explorer pretraživača ali i „media player“ programa te će poneti sufiks „N“ u svojoj oznaci.
 
U najkraćim crtama ćemo se osvrnuti na najvažnije karakteristike osnovnih verzija Windows 7 oparativnih sistema i ukazati na razlike i prednosti pojedinih varijanti a zatim sve to pregledno prikazati u uporednoj tabeli karakteristika koje vam mogu poslužiti svojevrsni Windows 7 uporedni pregled karakteristika po pojedinim verzijama.
 
Windows 7 Starter je osnovna varijanta novog operativnog sistema. To je najjednostavnija verzija predviđena da radi sa računarima sa najslabijim hardverskim mogućnostima, poput Netbook i Nettop PC računara. Ona nema mogućnost nadogradnje na Windows XP i VISTA sisteme te je predviđena za tkz. „čistu“ instalaciju. Nije predviđena da se pojavi u 64-bitnoj verziji te trenutno egzistira samo u 32-bitnom obliku.  Backup i Restore Center opcije ne rade sa mrežnim diskovima a takođe joj nedostaje i većina ključnih mogućnosti i poboljšanja koja predstavljaju pravu draž novog Windows 7 OS-a. Ova verzija ne poseduje Windows Aero grafičko okruženje kao i deo za upravljanje grafičkim temama. Windows Media center i Media plejer podrška takođe nisu uključeni u Starter verziji.
 
starter.jpg
 
Windows XP mode je odsutan iz Starter verzije te svakako će ga eleminisati kao opciju za poslovno okruženje manjih i srednjih firmi a da i ne spominjemo velika poslovna okruženja. Postavlja se pitanje čemu onda Starter verzija i ko će je kupovati. Spomenuti vlasnici ultraprensonih PC računara (Netbook) će svakako osetiti blagodeti Windows 7 optimizovan jezgra koje se mnogo bolje snalazi sa manjim resursima te je odziv i reakcija na slabijim PC mašinama daleko bolji nego što je to bio slučaj sa VISTA OS-om. Korisnici će moći da „zakače“ aplikacije za Taskbar i po potrebi da prozivaju listu za brzu promenu aktivnih aplikacija a tu je i opcija za brzu promenu veličine aktivnog „prozora“, ovoga puta na žalost bez lepog, stklastog Aero efekta. Windows 7 Starter poseduje redizajnirani Windows Search modul kao i određena poboljšanja koja nisu vidljiva na prvi pogled. tu pre svega mislimo na bolju kontrolu WiFi, bežične konekcije i umrežavanja. Na kraju korisnicima je ostavljena mogućnost da ukoliko ne mogu podneti ograničenja i „tesnoću“ Starter verzije u svako doba, putem Anytime Upgrade opcije mogu kupiti i nadograditi svoju Windows 7 Starter verziju u Home Premium!
 
Kada se sve sumira jasno je da Starter verzija predstavlja prilično „osakaćenu“ opciju „sedmice“ koja iskreno, nije vredna pažnje osim na ultra mobilnim PC rešenjima gde je funkcionalnost u prvom planu dok je bogatstvo radnog okruženja i brojnost naprednih funkcija u drugom planu korisničkih zahteva.
 
Windows 7 Home Premium je osnovna verzija „sedmice“ koja će se dopasti i predstavljati primarni izbor „prosečnog“ korisnika a prodavaće se po verziji dosadašnjeg izdanja Windows XP Home ili Windows VISTA HOME edicija. Većina glavnih mogućnosti i unapređenja novog Windows operativnog sistema su upravo ugrađena počev od Home Premium verzije. Kompletna Aero podrška je ugrađena u ovu verziju počev od Aero Peek-a za brzi pregled programa i „čistiji“ desktop, Aero Snap za trenutnu promenu veličine aktivnih „prozora“, zatim Aero Skin kojim ćete „obući“ i prilagoditi glavne delove Windows desktop okruženja pri čemu će Taskbar i ivice otvorenih prozora biti prikazani u maksimalnom Aero grafičkim efektima. Aero Shake opcija je takođe omogućena. Ona vam omogućava da trenutno očistite Desktop tako što ćete kliknuti i „držati“ jedan od aktivnih „prozora“, pri tome će se on lagano zatresti i učiniti da ostali otovreni prozori na Desktopu jednostavno nestanu.
 
home-premium.jpg
 
Izbor i upravljanje temama radnog okruženja je omogućeno u Home Premium varijanti kao i opcija Windows Media Center i Windows Media Player programa za upravljanje i manipulaciju multimedia sadržajima. Home Premium verzija poseduje mogućnost kreiranja „Home Grupe“ čime se pojednostavljuje podela muzike, filmova i ostalih sadržaja između kompjutera koji su čalnovi jedne grupe. Ova verzija Windows 7 OS-a se može pronaći kako u 32-bitnoj tako i u 64-bitnoj varijanti ali je ograničena sa maksimalnom podrškom do 16GB RAM memorije. Korišćenjem opcije za „Update“, Home premium verziju je moguće nadograditi na Professional ili Ultimate varijantu.
 
Bez obzira što na „prvu loptu“ deluje prilično kompletno, Home Premium ipak ima manje opcija u poređenju sa Windows 7 professional i Ultimate edicijama. Nedostaje „Location-aware printing” opcija koja pomaže u slučaju kada koristite više štampača za štampanje na različitim lokacijama i u situacijama korišćenja računar kako u kućnom tako i u poslovnom okruženju. Windows će zapamtiti koju mrežu i koji štampač koristite tako da sledeći put kada se vratite na to mesto nije potrebno ponovo podešavati parametre štampanja jer će Windows 7 automatski prozvati uređaj koji ste zadnji put koristili na dotičnoj mreži. Takođe možete i ručno podešavati mreže i odgovarajuće štampače. Ova opcija je za sada omogućena isključivo u Pro i Ultimate verijama dok je Home Premium uskraćena za ovu opciju.  
 
Pored toga Home Premium je uskraćen i za opcije „presentation mode“ koji omogućava kompletno upravljanje nad radom video projektora i „Windows XP moda“ koji povećava stepen kompatibilnosti sa Windows XP optimizovanim programskim aplikacijama. Izostavljene su i opcije: BitLocker (opcija zaštite podataka), AppLocker (Dodela prava pokretanja softvera iz pojedinih grupa), remote desktop (upravljanje desktopom udaljenog računara), kao ni Aero glass opcija na udačjenim računarima. Kao i u slučaju slabije, Starter verzije nije omogućeno korišćenje Backup i Restore funkcije za arhiviranje podtaka na mrežne diskove. Ova opcija je dostupna tek u Pro verziji novog OS-a.
 
Windosw 7 Professional je izbor zahtevnih korisnika. Sa cenom od 150€ za OEM verziju je u rangu Windiows XP Pro i VISTA Business verzija operativnih sistema. Optimizovan je za korišćenje kako u kučnom okruženju tako i u firmama male i srednje veličine. Podržava maksimalno 192 GB RAM memorije u 64-bitnom modu a obezbeđuje i Windows XP podršku čime garantuje izvršenje aplikacija pisanih za XP operativni sistem. Omogućen vam je i Backup podataka na mrežne diskove ali ne i Bitlocker i Applocker funkcije. Zato su podržane sve Aero funkcije osim spomenute koja se primenjuje u slučaju korišćenja desktopa udaljenih računara.
 
pro.jpg
 
Windows 7 Ultimate je verzija za korisnike sa najvećim zahtevima sa kojima ide i najveća cena. Naskuplja i najkompletnija verzija novog Windows-a koja se od Pro varijante razlikuje po dodatnoj optimizaciji i funkcijama za optimizaciju rada u mrežnom okruženju. Posebno se ističe mogućnost podizanja sistema sa virtuelnog hard diska, opcija koja postoji samo u Ultimate verziji Windows 7 OS-a!
 
Ultimate.jpg
 
 

Uporedni pregled mogućnosti Windows 7 verzija:

 


Korisna adresa: Comtrade SHOP